Będą w chlebie, w piwie, czekoladzie, herbatnikach, pizzy i wielu innych: Oprócz składników konwencjonalnych – na liście komponentów wymienionych produktów spożywczych znajdą się wkrótce również zmielone świerszcze. Wynika to z rozporządzenia Unii Europejskiej z dnia 3 stycznia 2023, które zezwala na dopuszczenie do obrotu na rynku europejskim «częściowo odtłuszczonego proszku ze świerszczy domowych» produkowanego przez spółkę wietnamską.
Regulacja ta nie jest nowością: wraz z szarańczą wędrowną (zatwierdzoną w listopadzie 2021) oraz żółtą larwą mącznika (w lutym 2022) – w Unii Europejskiej, już wcześniej, dwa gatunki owadów zostały zatwierdzone jako żywność.
W dokumencie wydanym przez Unię czytamy:
«W dniu 24 lipca 2019 r. spółka Cricket One Co. Ltd (“wnioskodawca”) https://www.cricketone.asia/products złożyła do Komisji wniosek o zezwolenie zgodnie z art. 10 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283 na wprowadzenie na rynek unijny częściowo odtłuszczonego proszku z Acheta domesticus (świerszcz domowy) jako nowej żywności. We wniosku zwrócono się o dopuszczenie częściowo odtłuszczonego proszku uzyskanego z całego Acheta domesticus (świerszcz domowy) do stosowania w chlebie wieloziarnistym i bułkach, krakersach i paluszkach chlebowych, batonach zbożowych, suchych premiksach do wyrobów piekarniczych, herbatnikach, suchych nadziewanych i nienadziewanych produktach na bazie makaronu, sosach, przetworzonych produktach ziemniaczanych, daniach na bazie roślin strączkowych i warzyw, w pizzach, produktach na bazie makaronu, serwatce w proszku, analogach mięsnych, zupach i zupach na koncentratach lub w proszku, przekąskach na bazie mąki kukurydzianej, napojach piwopodobnych, wyrobach czekoladowych, orzechach i nasionach oleistych, przekąskach innych niż chipsy oraz wyrobach mięsnych, przeznaczonych dla ogółu ludności.»
Jedzenie mąki ze świerszczy może wywołać wstrząs anafilaktyczny – o czym brukselskie robactwo dobrze wie, jako że wspomina o tym w opublikowanym przez siebie rozporządzeniu (fragment poniżej); pomimo to, proch ze zmielonych świerszczy stanie się w Europie stałą domieszką niezliczonej wręcz ilości produktów spożywczych:
«Na podstawie niewielkiej liczby opublikowanych danych dotyczących alergii pokarmowej związanej z owadami w ujęciu ogólnym, w których niejednoznacznie powiązano spożycie Acheta domesticus z pewną liczbą przypadków anafilaksji, oraz na podstawie dowodów wykazujących, że Acheta domesticus zawiera pewną liczbę potencjalnie uczulających białek, Urząd stwierdził w opinii, że spożycie tej nowej żywności może wywołać uczulenie na białka Acheta domesticus. Urząd zalecił przeprowadzenie dalszych badań nad alergennością Acheta domesticus.»
Co bardzo istotne w kontekście tego, co powyżej, odrębna forma oznakowania owadzich produktów – np. w nazwie produktu – nie została w rozporządzeniu unijnym przewidziana. O tym, czy dany produkt zawiera części owadów, konsumenci będą mogli dowiedzieć się wyłącznie z drobnego druczku zawartego w wykazie jego składników, brzmiącego: «Częściowo odtłuszczony proszek Acheta domesticus (świerszcz domowy)».
Na podstawie: COMMISSION IMPLEMENTING REGULATION (EU) 2023/5 of 3 January 2023 authorising the placing on the market of Acheta domesticus (house cricket) partially defatted powder as a novel food and amending Implementing Regulation (EU) 2017/2470 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32023R0005
W Polsce można już kupić mąkę krykietową w sklepach, która jest zrobiona ze świerszczy. Czy czujny klient widząc w składzie produktu mąkę krykietową domyśli się, że to robale? Skoro mogą one wywołać wstrząs anafilaktyczny, to jest potrzeba jednoznacznego informowania o tym konsumenta, a nie pod nazwami, które z robalami się nie kojarzą.
Dodam, że ponad połowa robali ma pasożyty i kilkadziesiąt procent z nich jest toksyczna dla człowieka.
"Mi piace"Piace a 1 persona
Oczywiście talmudyczni ustawiacze świata i ich patopomagiery nie będą tego jeść! To jest pasza dla tej tępej biomasy jaką jesteśmy. Czyli jest nam tak dobrze że dobrze nam tak.
"Mi piace""Mi piace"
Znając przedsiębiorców, którzy odpady produkcyjne po nawozach sprzedawali jako sól spożywczą, zmielone resztki po rybach jako proszek jajeczny, zagrzybione zboże i kukurydzę nienadającą się do spożycia ani dla ludzi, ani dla zwierząt, a wyłącznie do spalenia (zboże techniczne), jako zboże spożywcze, to nawet nie będziemy jeść mąki z robali z pasożytami, lecz mączkę kostną dodawaną dla pasz dla zwierząt. Zwyczajnie z odpadów poprodukcyjnych.
"Mi piace""Mi piace"
To prawda kiedyś odmawiałem z producentem jajek w proszku, sam by tego nie zjadł przestrzegał że lepiej omijać produkty z w/w dodatkiem, trucizny w postaci konserwantów, spulchniaczy itp. są powszechne wywołując szereg chorób, ale producentów (nie tylko korpo) to jakoś nie wzrusza…
"Mi piace""Mi piace"
Bracia. Szanuję, czytam Was, dziękuję Wam. Błagam jednak. Dopóki nie skończymy z koszmarem zwierząt rzeźnych (w tym z ubojów rytualnych), nie będą miały sensu żadne starania o poszerzanie wiedzy uśpionych. Nie można żadną miarą dawać zgody na pozyskiwanie białka pełnowartościowego dla 8 mld ludzi z mięsa naszych braci, ssaków… Białko z owadów to jedyna sensowna alternatywa. Owad… po prostu zasypia. Np. świnia… Czuje, boi się, cierpi. Jej koszmaru nie usprawiedliwi nic, nigdy. Nigdy. Ale 8 mld. ludzi musi mieć pełnowartosciowe białko. To może być białko owadów. Kwestie pasożytów, ewentualnych uczuleń- można rozwiązać.
"Mi piace""Mi piace"
Ubój rytualny jest NIEAKCEPTOWALNY.
Odnośnie normalnego uboju, wierzętom, przed ich wykrwawieniem, STRZELA SIĘ W ŁEB, więc moment cierpienia fizycznego jest bardzo krótki. Mięso jest konieczne dla właściwego funkcjonowania organizmu i NIC NIE JEST W STANIE GO ZASTĄPIĆ. Nie warto więc wypisywać głupotek. Poza tym, funkcjonowanie świata nie ma nic wspólnego z bajką, z czym człowiek MUSI SIĘ POGODZIĆ, czy mu się to podoba, czy nie.
"Mi piace""Mi piace"